X

 

راهنمای آموزشی پایگاه اطلاعاتی

UpToDate

تهیه کننده: طاهره هواسی

کارشناس ارشد علم اطلاعات ودانش شناسی

کتابخانه مرکزی

خرداد 1400

 

معرفی

UpToDate یکی از پراستفاده ترین منابع اطلاعاتی الکترونیکی بالینی در دنیاست که بر روی وب و در قالب لوح فشرده منتشر می شود و اطلاعات تفصیلی درباره مراقبت از بیمار و موارد بالینی (علائم بالینی، روش های آزمایشگاهی و تشخیص و درمان بیماریها)  ارائه می دهد که برای پزشکان و بیماران کاربرد دارد. هر ساله بیش از 80 میلیون مورد مربوط به بیماران توسط تیم های تحقیقاتی UpToDate  مورد پژوهش و بررسی قرار می گیرد و هر ماه یکبار اطلاعات ارائه شده در UpToDate   روزآمد می شود.

در این پایگاه بیش از 440 ژورنال توسط ویراستاران و نویسندگان بازبینی شده مطالب جدید منتشر شده با داده های این مجموعه ترکیب و به پایگاه اضافه می شود.

پایگاه UpToDate خلاصه و چکیده ای از جدیدترین مطالعات مبتنی بر شواهد ارائه می دهد.  به طور مداوم روزآمدسازی می شود و اطلاعات از بالاترین سطوح هرم شواهد پزشکی استخراج می شود. در این پایگاه هدف دسترسی به متن کامل مقالات نیست بلکه متخصصین موضوعی تحقیقات جدید را مطالعه نموده و چکیده ای از آن را در پایگاه جهت دسترسی پزشکان و پیراپزشکان قرار داده اند. بنابراین پزشکان بدون اینکه زمان زیادی برای مطالعه صرف کنند می توانند به جدیدترین اطلاعات بالینی دسترسی داشته باشند.

متخصصین موضوعی این پایگاه مقالات سطوح بالای شواهد پزشکی از جمله مقالات مروری ساختارمند مطالعات کوهورت و کارآزمایی بالینی را مورد بررسی قرار داده و بهترین شواهد و جدیدترین اطلاعات را استخراج کرده و جهت استفاده پزشکان در اختیار قرار می دهند. بنابراین در این پایگاه هدف جستجوی متن کامل یک مقاله نیست با توجه به اینکه پزشکان وقت کافی برای مطالعه همه تحقیقات بالینی را ندارند، می توانند بر حسب نیاز اطلاعاتی در کوتاهترین زمان، بهترین و جدیدترین اطلاعات را به صورت خلاصه و چکیده ای از تعداد زیادی مطالعات بالینی که توسط متخصصین موضوعی پایگاه استخراج شده اند، را استفاده نمایند.

محتوا

این پایگاه در ژانویه 2020، دربرگیرنده 11600 مقاله بالینی (Clinical Topic)، اطلاعات 6300 دارو (Drug Monograph)، بالغ بر 1500 مقاله برای بیمار (Patient Leaflet)، 34000 گرافیک و عکس و...، بیشتر از 185 محاسبات پزشکی (Medical Calculators)، بیش از 480 هزار منبع (Reference) در 25 تخصص موضوعی می باشد.

 

پوشش موضوعی

در این پایگاه بیش از 75 هزار صفحه متن و تصویر و بیش از 250 هزار منبع فراهم شده است و یک پایگاه اطلاعاتی دارویی و پیوندهایی به چکیده های مدلاین نیز ارائه شده است. UpToDate بیش از 7300 زمینه موضوعی را در 13 تخصص پزشکی پوشش می دهد که عبارت است از: کلیه، اعصاب، گوارش و کبد، خون شناسی، سرطان، بیماری های عفونی، ریه، حساسیت ها و ایمنی شناسی، اطفال، روماتولوژی، زنان و زایمان و بهداشت زنان، غدد درون ریز، قلب و عروق ، طب خانواده و اورژانس، مراقبت های اولیه بزرگسالان

ورود به محیط جستجو

ورود به سایت کتابخانه دیجیتال به آدرس diglib.medilam.ac.ir  و کلیک بر روی لوگوی UpToDate

عضویت در پایگاه

برای عضویت در پایگاه از محیط دانشگاه استفاده نموده و در محیط خارج از دانشگاه از VPN دانشگاه استفاده کنید.

1-    روی Register  کلیک کنید.

2-    روی Register Now کلیک کنید.

3-    فرم مربوطه را پر کنید.

 

جستجو در پایگاه

برای جستجو در UpToDate  مراحل زیر را دنبال کنید:

1-    در کادر جستجو (New Search)  عبارت جستجوی خود را وارد کنید.

نکته: عبارت جستجو می تواند نام بیماری، علائم بیماری، رویکردها و اختلالات آزمایشگاهی، نام داروها و رده های دارویی باشد.

2-    کلیک بر روی سرچ

هنگام تایپ کلیدواژه مورد نظر در زیر پنجره جستجو، کلیدواژه های مشابه نمایش داده می شوند.

در صفحه ی نتایج جستجو با کلیک بر روی عنوان یک زمینه موضوعی، نتایج مربوط به آن موضوع را مشاهده می توان مشاهده کرد.

اخص کردن عبارت جستجو

برای بازیابی اطاعات دقیق تر، عبارتی را وارد پنجره جستجو کنید که دقیقا آنچه را که می خواهی نشان دهید. برای مثال به منظور یافتن اطلاعاتی درباره چگونگی درمان فشار خون د دوران حاملگی، دقیقا عبارت Treatment of hypertension in pregnancy را وارد کادر جستجو کنید، زیرا عبارت اطلاعات دقیق تری را نسبت به واژه Hypertention برای شما بازیابی خواهد کرد.

 

نکات جستجو

1-    UpToDate اختصارات و مترادف های رایج را تشخیص می دهد. برای مثال کلمه GERED نتایج مربوط به Gasteroesophageal reflux disease (بیماری رفلاکس مری) را بازیابی می کند.

2-    در فرایند جستجو استفاده از حروف بزرگ یا کوچک نتایج یکسانی را بازیابی می کند.

3-    عبارت جستجو به طور خودکار در تمامی تخصص های موضوعی پزشکی تحت پوشش  UpToDat  جستجو می شود.

4-    در UpToDate نام یک نویسنده، عنوان یک مجله و سال انتشار قابل جستجو نمی باشد.

 

مروری بر صفحه ی نتایج جستجو

بعد از جستجوی کلیدواژه ی مورد نظر در بالای صفحه ی نتایج جستجو می توان نوع جستجو را در هر یک از گروه های زیر خاص کرد:

All کلیه موضوعات)

Adult: (گروه بزرگسالان)      

Pediatric: (گروه کودکان)

Patient: (بیماران)                                    

Graphics: (فرم گرافیکی موضوعات)

 

در این بخش سرفصل های کلی نتایج جستجو قرار دارد که با نزدیک کردن موس بر روی هر یک از سرفصل ها، جزئیات آن در کادر Topic Outline نشان داده می شود.

 

Contents

1-    What’s New: در این قسمت می توان بر حسب موضوع تخصصی جدیدترین اطلاعات اضافه شده به پایگاه در شش ماه گذشته را مشاهده نمود.

2-    Practice Changing UpDates: با توجه به اینکه مهارتهای بالینی و نحوه ی درمان بیماریها یا تجویز داروها در طول زمان ممکن است دستخوش تغییراتی شود، ویراستاران این پایگاه با کمک متخصصان موضوعی، مقالاتی را که قبلاً در این پایگاه قرار گرفته و نتایجشان دستخوش تغییراتی شده است را در قالب یک مقاله جدید در این بخش قرار می دهند. در این قسمت علاوه بر جدیدترین تغییرات، راهکارهای بالینی نیز ارائه می شود.

3-    Drug Information: این قسمت شامل اطلاعات دارویی می شود.

4-    Piatent Education: UpToDate صدها موضوع آموزشی را برای بیماران فراهم آورده است که همانند اطلاعات مخصوص پزشکان هر 4 ماه یکبار روزآمد می شوند و در نتیجه دقیق ترین و جدیدترین مطالب در اختیار بیماران قرار می گیرد. این اطلاعات مربوط به شایع ترین بیماریها بوده و به جنبه هایی از بیماری مانند ریسک فاکتورها، علل بیماری، روش های تشخیصی، اقدامات پیشگیرانه، اختلالات و درمان های پیشنهادی اشاره می کند.

      اطلاعات ارائه شده در این قسمت تنها برای آموزش و آگاهی بیماران و خانواده های آنها می باشد و برای سایر گروههای

       خوانندگان مناسب نیست.

5-    Topics by Specialty: در این بخش موضوعات بر اساس تخصص قرار گرفته اند. با کلیک روی هر موضوع تخصصی زیر شاخه های آن موضوع هم نمایش داده می شوند که با انتخاب هر موضوع می توان به مقالات مربوط به آن موضوع دسترسی پیدا کرد.

6-    Authors and Editors: در این بخش نویسندگان و ویراستاران مربوط به هر تخصص موضوعی نمایش داده می شوند.

 

Calculators

در این قسمت انواع ماشین حسابهای بالینی قرار گرفته که بر حسب موضوع و الفبا قابل بازیابی می باشند و شامل جدول هایی برای محاسبه ی موارد مختلف در موضوعات پزشکی از پیش تعیین شده اند و دیگر نیاز به محاسبه نیست. کافی است با قرار دادن اعداد و مشخص کردن واحد آن به محاسبه ی موضوع مورد نظر رسید.

 

Drug Interaction

           این پایگاه اطلاعاتی برنامه ای ست که به تحلیل تداخل مابین دارو با دارو، گیاه دارویی با داروی شیمیایی و گیاه دارویی با گیاه دارویی

           می پردازد. برای استفاده از این قسمت روی Drug Interaction در بالای صفحه کلیک می کنیم.

داروها از طریق نام تجاری قابل بازیابی هستند. به هنگام جستجو با درج چند حرف ابتدای نام یک دارو امکان مشاهده ی یک سیاهه از نام داروهایی که با این چند حرف شروع می شوند، وجود دارد اما در مواردی که این حروف در سایر قسمت های نام دارو وجود داشته باشد، داروها قابل بازیابی نیستند. به عبارت دیگر برای بازیابی اطلاعات مربوط به یک دارو، نام دارو به طور کامل وارد پنجره ی جستجو می شود و یا اینکه برای جستجو، چند حرف ابتدای آن مورد استفاده قرار می گیرد.

بعد از انجام جستجو برای مشاهده ی نام تمام داروها و مواردی که با داروی مورد نظر تداخل دارند بر روی نام دارو کلیک کرده و سیاهه ای از داروها و موادی که تداخل دارویی دارند، نشان داده می شود. در این پایگاه داروهای متداخل به نسبت میزان خطر به هنگام مصرف همزمان در طیف های A,B,C,D,X مطابق تصویر زیر تقسیم بندی می شوند.

کد :A نشان دهنده عدم تداخل بین دو دارو است.

کد B: نمایانگر امکان وجود واکنش بین دو دارو است اما نیازی به تغییر یکی از داروها برای بیمار وجود ندارد.

کد C: بیانگر نیاز به دخالت در دوز مصرفی بیمار به هنگام مصرف همزمان دو دارو است. با توجه به وضعیت بیمار و فواید مصرف همزمان دو دارو، در تعداد کمی از بیماران و برای کاهش میزان عوارض باید در دوز مصرفی یک یا هر دو دارو هماهنگی برقرار شود.

کد D: بیانگر تداخل دارویی بین دو دارو می باشد. به گونه ای که با توجه به وضعیت بیمار، میزان فواید مصرف همزمان دو دارو و خطرهای ناشی از آن مورد ارزیابی قرار می گیرد و نیاز به مشاهده ی دقیق وضعیت بیمار به هنگام مصرف، تغییر در دوز داروها با توجه به شرایط بالینی بیمار و جایگزینی داروهای معادل وجود دارد.

کد X: بیانگر تداخل دارویی بین دو دارو می باشد. در این شرایط میزان خطر ناشی از مصرف همزمان دو دارو بیش تر از فواید آن است و نباید دو دارو را با یکدیگر برای بیمار تجویز کرد.

در شرایط که نیاز به بررسی چگونگی تداخل دارویی در بین دو داروی خاص وجود داشته باشد:

1-    نام دو دارو به صورت جداگانه جستجو می شود.

2-    با انتخاب گزینه Analyze وجود و دامنه ی تداخل در بین دو دارو نشان داده می شود.

3-    به منظور حذف نام یک دارو از فهرست داروهای جستجو شده، علامت تیک در کنار نام دارو را برداشته و در این حالت نام دارو حذف می شود